Rode Zonnehoed

Echinacea purpurea
Engels: Purple coneflower, Duits: Sonnenhüte
Familie: Samengesteldbloemigen of composietenfamilie, Compositae of Asteraceae (beide botanische namen zijn toegestaan)Gesponsorde links: Algemene beschrijving

Echinacea behoort tot de familie van de Compositae of Asteracea. Er bestaan een aantal soorten waarvan er drie uitvoerig werden beschreven: Echinacea purpurea (L.) Moench, Echinacea angustifolia D.C. en Echinacea pallida (Nutt). Echinacea komt van het Latijnse Echinus wat egel, zee egel betekend. Hierop lijkt de vruchtbodem met zijn hoog stekelige hart. De meest bekende soorten zijn Echinacea purpurea (L.) Moench, Echinacea angustifolia D.C. en Echinacea pallida (Nutt).
Vooral Echinacea purpurea wordt gecultiveerd in Europa. Deze plant wordt circa 80 tot 120 cm hoog en bereikt vanuit een bladerkrans pas in het tweede jaar zijn volle grootte waarna de bloei volgt. De wortel bestaat uit een bundel sterk vertakte zijwortels die verwant lijken aan de Valeriaanwortel. De bloemen zijn purper van kleur. Echinacea bloeit in de maanden juli tot september.


Zelf Rode Zonnehoed kweken

De Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia en Echinacea pallida zijn meerjarige planten die de voorkeur geven aan rijke, goeddoorlatende, kalkrijke grond en een zonnige standplaats. Vermeerderen kan door zaaien in het voorjaar, door wortelstek laat in de winter of door scheuren in de rustperioden.

 

Echinacea is inheems in de Verenigde Staten (Arkansas, Oklahoma, Mississippi, Zuid- Dakota en Texas) op hellingen, tussen kreupelhout, op open graslanden en in loofbossen. De prairie Indianen van Noord-Amerika noemde het kruid slangenbeet en gebruikte het vooral om infecties te bestrijden en bij beten van slagen. Ze kneusden de plant tussen stenen en legden het op wonden.
     
De zonnehoed werd in 1871 door een in Nebraska werkende arts als geneeskruid in de Westelijke geneeskunde geïntroduceerd en tegen tal van aandoeningen gebruikt (bloedreinigend middel, reuma, migraine, difterie, tumoren,. enz.). Van 1885 tot 1935 werd Echinacea hoofdzakelijk ter behandeling van infectieziekten gebruikt, voornamelijk in de USA. Het raakte daarna door de ontdekking van de moderne antibiotica (sulfonamiden) tijdelijk in de vergetelheid.
Er werd veel wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd op Echinacea maar dan vooral in Duitsland waar ze zeer populair is van in het begin van de twintigste eeuw. De zonnehoed werd voor het eerst aan een analyse onderworpen en getest voor homeopathische doeleinden in Duitsland en het medicinale gebruik ervan werd later onderzocht door Dr. Gerhard Madaus in 1938.


Terug naar de top van dit Rode zonnehoed / Echinacea purpurea document


Toepassingen

Medicinaal

Ze verschijnen in letterlijk honderden preparaten op de markt, waarbij verschillende delen van de plant zijn gebruikt (bloemen, blad, steel of wortel). Ook de vorm waarin de preparaten verkrijgbaar zijn, varieert enorm.
Echinacea is een natuurlijke infectiebestrijder die helpt bacteriën, virussen, schimmels te doden. De plant stimuleert cellen van het immuunstelsel die de belangrijkste wapens tegen infecties vormen. Het kruid versterkt bovendien de productie van interferon, een natuurlijke bestrijder van virussen. Omdat deze effecten niet duurzaam zijn, is het raadzaam om echinacea met regelmatige tussenpozen te gebruiken en bij een acute infectie zelfs elke paar uur.Gebruikt plantendeel

- De wortel en wortelstok bij Echinacea angustifilia. De wortels worden geoogst in de late herfst.
- De gehele plant bij de Echinacea purpurea . De oogst van de bovengrondse delen vindt plaats tijdens de bloeiperiode.De werking

Het is infectie preventief (viraal) door een immuunstimulerende werking en verhoogt zo de lichaamsweerstand bij acute en chronische infecties. Echinacea stimuleert de lymfecirculatie en de fibroblasten (bindweefselcellen).
Echinacea kan de twee bekendste vitale aandoeningen helpen voorkomen: verkoudheid en griep. Het werkt het beste als het direct bij de eerste tekenen wordt ingenomen. Mensen die vaak verkouden zijn, blijken minder snel te verkouden worden wanneer ze echinacea. Bovendien en neemt de frequentie af. Echinacea blijkt ook te werken wanneer u al ziek bent en alle kenmerkende griepverschijnselen vertoont. De klachten zijn dan minder hevig en verdwijnen eerder.
Echinacea zou ook helpen bij terugkerende kwalen zoals schimmel- en urineweginfecties en middenoor- ontstekingen. Het wordt soms ook gebruikt bij de behandeling van streptokokken- en stafylokokkeninfecties, herpesinfecties (ook generale ternes, koortslip en waterpokken), bronchitis en bijholteontstekingen. Het wordt toegepast bij de behandeling van vaginale infecties veroorzaakt door Candida albicans.

Auto-immuunziekten die op echinacea zouden reageren zijn onder meer lupus (zweren in het gelaat), multiple sclerose, reumatoïde artritis en soortgelijke aandoeningen, hoewel er natuurlijk geen wonderen te verwachten zijn. Er wordt nu ook onderzocht of echinacea het immuunstelsel kan versterken van kanker- patiënten die radiotherapie of chemotherapie ondergaan.

Omwille van zijn wondhelende, antiseptische en weerstandsverhogende eigenschappen wordt het in- en uitwendig aangewend. Echinacea kan op de huid worden aangebracht. Het sap bevordert de genezing van allerlei soorten wonden, abcessen, eczeem, brandwonden, aften, een koortslip of doorligwonden.
Bij keelpijn of ontstoken amandelen kunt u de tinctuur verdunnen en als gorgeldrank gebruiken. De wortel stimuleert de speeksel- en zweetsecretie.Immunostimulatoren

Verschillende onderzoekers zoals Dr. H. Selye (USA), Dr. I. Brehkman (Rusland) en Dr. R. Hänsel (Duitsland) stelden vast dat er twee soorten invloeden op ons immuunstelsel zijn: een specifieke (min of meer rechtstreekse) immunostimulatie door bepaalde producten zoals door bestanddelen van Echinacea, en een niet-specifieke of para- immunostimulatie door middel van uiteenlopende prikkels zoals zware fysieke training, grote koude of grote hitte, behandeling met adaptogenen.
Sporters in topconditie zijn zeer kwetsbaar bij infecties. Men zou dit kunnen verklaren door het volgende: wegens een toestand van verhoogde spierenergetische omzet die een blijvend verhoogde bloedvoorziening ter hoogte van de spieren handhaaft, kan er eventueel een slechte spijsvertering (maldigestie) en een slechte opname van de nutriënten en voedingsstoffen (malabsorptie). Daardoor kan er een toestand ontstaan van verhoogde vatbaarheid voor infectie (cachexie) ondanks een topconditie van spieren. Ook een topsporter heeft er alleen maar baat bij dat hij gezond is en blijft. Een verkoudheid is immers al voldoende om de conditie te laten verminderen.
Er zijn verschillende voedingsstoffen die immunostimulerend werken o.a. insuline, dat een hoogmoleculair polysaccharide is. Inuline vindt men o.a. terug in asperges, look, prei, witlof en afsjokken. Er zijn ook vitaminen en mineralen die de weerstand verhogen: de vitaminen van het B-complex, vitamine C, vitamine E, vitamine A, essentiële meervoudige-onverzadigde vetzuren en de mineralen IJzer, Zink en Selenium.Door de voeding hierop af te stellen verkrijgt men dus al meer weerstand.
De plant bij uitstek voor zijn immunostimulerende eigenschappen is Echinacea purpurea (L.) Moench. De klinische literatuur bevestigt de werking bij behandeling van de symptomen van verkoudheden en infecties van de bovenste luchtwegen. Studies ondersteunen tot nu toe het preventieve gebruik bij infecties van de bovenste luchtwegen niet.Toediening

Echinacea bevat een stof die in vloeibare vorm de lippen en tong doet tintelen. Als u dat voelt, weet u zeker dat u een hoogwaardig product hebt aangeschaft.

Echinacea is in veel vormen verkrijgbaar (als thee, tinctuur, tabletten) en daarom is het verstandig om op de juiste dosering te letten. Bij griep en verkoudheid zijn hoge dosering noodzakelijk. Gebleken is dat grieppatiënten die bijvoorbeeld 900 mg echinacea per dag kregen eerder genazen dan degenen die 450 mg echinacea of een placebo kregen. Onderhoudsdosering ter versterking van het immuunstelsel: vooral personen die infectiegevoelig zijn, hebben veel baat bij echinacea wanneer het kruid elke drie weken wordt afgewisseld met andere kruiden die het immuunstelsel versterken, zoals Canadese geelwortel, astralagus, pau d'arco en geneeskrachtige paddenstoelen (beta glucanen). Er bestaat ook echinaceathee die vaak met andere kruiden gemengd is.

Terug naar de top van dit Rode zonnehoed / Echinacea purpurea documentGesponsorde links: Chemische eigenschappen

- Alkaloïden (verzadigde pyrrolizide): lsotussilagine en Tussilagine 0,006% in Echinacea angustifolia en Echinacea purpurea.
- Alkylamiden, een twintigtal, vooral isobutylamiden.
- Polysacchariden: echinacine, inuline, cynarine (in Echinacea angustifolia) zij werken immuunstimulerend (antigenen bestaan vaak ook uit polysacchariden).
- Fenolzuren: o.a. echinacoside: 0,5-1%, werkt bacteriostatisch.
- Onverzadigde polyacetyleenderivaten: komen bij de 3 varianten voor, zouden ook immuunstimulerend werken.
- Sesquiterpeenlactoonesters (echinadiole, epoxy-echi-nadiole, echinaxanthole, dihydro-xynardole) werden geïsoleerd uit Echinacea purpurea en verhogen bij in-vitro proeven de fagocytose.
- 0,8-1% betaine (carotenoïde)
- 1.25% etherische olie
- hars, vetzuren en fytosterolen


Terug naar de top van dit Rode zonnehoed / Echinacea purpurea document


Voorzichtig

Echinacea zou kunnen interpoleren met immunosuppressieve therapie zoals de corticosteroïden die bij bijvoorbeeld astma worden gebruikt.
Bij langdurig gebruik van Echinacea-extracten zou er leververstoring kunnen optreden. Mensen die allergisch zijn voor bloemen uit de composietenfamilie zouden echter ook op echinacea kunnen reageren. Raadpleeg de dokter als u last krijgt van uitslag of benauwdheid.
Gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding wordt afgeraden.


Terug naar de top van dit Rode zonnehoed / Echinacea purpurea document


Andere varianten

Echinacea kent 9 varianten waarvan 3 medische gebruikt. Echinacea wordt ook als sierplant gecultiveerd.

Echinacea purpurea (Rode zonnehoed)
Echinacea angustifolia
Echinacea pallida
Echinacea atrorubens
Echinacea laevigata
Echinacea paradoxa (Gele zonnehoed)
Echinacea sanguinea
Echinacea simulata
Echinacea tennesseensis


Terug naar de top van dit Rode zonnehoed / Echinacea purpurea document


Overige afbeeldingen

Hier staan een aantal plaatjes / foto's / prenten van Rode zonnehoed (Echinacea purpurea ).

     


Terug naar de top van dit Rode zonnehoed / Echinacea purpurea document

[1]. Dr. C. Norman Shealy; - Encyclopedie van de Natuurlijke Geneesmiddelen - Eerste druk;
      Groningen: TextCase (1999). ISBN 3-8290-1713-8
[2]. Rüdt, U.; - Geneeskrachtige en giftige planten - Eerste druk; Zutphen:
       B.V. W.J. Thieme & Cie (1973). ISBN 90-03 94630 2
[3]. Margaret Ashwell, en andere; - Gids voor Vitaminen, Mineralen en Kruiden -
       Eerste druk; Amsterdam/ Brussel: The Reader's Digest NV. ISBN 90 6407 588 3


Gesponsorde Links


Opmerkingen of suggesties?