Paardebloem

Taraxacum officinalis
Engels: Dandelion, Duits: Löwenzahn, Frans: Pissenlit, Spaans: Diente de leon
Familie: Samengesteldbloemigen of composietenfamilie, Compositae of Asteraceae (beide botanische namen zijn toegestaan)Gesponsorde links: 


Algemene beschrijving

De Paardebloem is een algemeen voorkomende wilde plant. Deze plant komt overal ter wereld voor. Hij is te vinden op graslanden naast wegen en op braakliggeld terrein.
De bladeren staan als een rozet om de lange penwortel. De bladeren zijn glad, spatelvormig en sterk ongelijk gekarteld.

De paardebloem is een overblijvende plant en kan 10 tot 30 cm hoog worden.
De stengels zijn kaal en hol en bevatten wit melksap.
De bloemen van de paardebloem zijn samengesteld uit vele kleine felgele bloemen.

De buitenste omwindselblaadjes zijn neergeslagen.
De hoofdbloei van de Paardebloem valt in mei. Een tweede hoofdbloei valt in augustus. De felgele bloem opent zich bij zonsopgang en sluit zich in de schemering en bij regen.
Wanneer de bloem is uitgebloeid verschijnen de bekende ronde vruchtpluis bolletjes. De pluizen worden door de wind verspreidt.Terug naar de top van dit Paardebloem documentGesponsorde links: 


De geschiedenis

De Botanische naam Taraxacum komt van het Griekse "taraxos" wat wanorde betekent en van "aka" wat remedie betekend. De naam "officinale" betekent "uit de apotheek.
De Spaanse naam "Diente de león" (wat leeuwentand betekend) verwijst naar de getande bladeren. Deze verwijzing is ook terug te vinden in de Engelse benaming "dandelion". Ook in het Duitse spreekt men van Löwenzahn.
De Franse naam pissenlit (pis in bed) komt van de vochtafdrijvende werking van paardebloem. De plant dankt zijn Nederlandse naam aan het feit dat dit kruid voor paarden (ook varkens en konijnen) een gewild gewas is.
Boeren rookte vroeger in het voorjaar hun woonhuis en stallen uit met paardebloemen. Het doel van dit ritueel was, om de boerderij te reinigen van allerlei onzuiverheden.
De vruchten werden gezien als een orakel, zoveel parachutes na het wegblazen nog blijven staan zoveel kinderen zal hij of zij krijgen. En wanneer je alle parachutes weg kon blazen mocht je een wens doen.Terug naar de top van dit Paardebloem document


Toepassingen

Medicinaal.

Als geneeskruid gebruikt men de bladeren en de wortel.

Eigenschappen (wortel).
Leverversterkend, galopwekkend, laxerend, ontgiftend.

Eigenschappen (bladeren).
Urinedrijvend, voedzaam.

Uitwendig.
- Het melkachtige sap uit de stengels werkt, bij intensief gebruik, tegen wratten.

Inwendig.
- De wortel is het meest heilzaam voor de lever. Gebruik het bij leverproblemen, ontstekingen van de galblaas, lichte geelzucht, indigestie, chronische constipatie en constipatie tijdens de zwangerschap.
- Het blad bevorderd het urineren. Gebruik het bij urineretentie, nierstenen, bedwateren (neem het dan 's ochtends) en bij blaasontsteking (in combinatie met andere kruiden).
- De wortels en de bladeren samen worden vanwege hun heilzame werking op lever en nieren, toegepast om het lichaam te ontgiften. Door deze werking is de plant ook goed bij chronische pijnklachten, reumatiek, artritis en huidaandoeningen.

Dosering.
- Tenminste driemaal daags 1 kop afkooksel gedurende zes maanden.
- Tinctuur: dagelijks 4 tot 6 theelepels.
Voor toepassingen van de wortel (met of zonder de bladeren) kunt u een afkooksel of tinctuur maken. Voor toepassingen met alleen de bladeren kunt u een thee van de bladeren trekken.
Voor een werkwijze voor het maken van een thee, klik hier, voor een afkooksel, klik hier en voor een werkwijze voor het maken van een tinctuur, klik hier.Terug naar de top van dit Paardebloem documentGesponsorde links: 


Chemische eigenschappen

In de plant aanwezige stoffen.

Bitterstoffen, sesquiterpeenlactonen, triterpenen, stereol, flavonoïden (quercetine, luteoline, apigenine, isorhamnetine), polysaccharides, coumarinen (cichoriine en aesculine), vitaminen C, D, E, verschillende B vitaminen, choline, carotenen, kalium, natrium, magnesium, ijzer, koper, zink, calcium. Terug naar de top van dit Paardebloem document


Voorzichtig

Paardebloem kent geen ernstige bijwerkingen. In zeer grote doses kan het huiduitslag, maagpijn of diaree veroorzaken. Staak in dat geval het gebruik en overleg met uw arts.Terug naar de top van dit Paardebloem document


Culinair

Paardebloemkoffie.

Oogst de lange penwortel en wrijf de modder van de wortel.
Hak de wortel in stukjes en rooster ze in een middelwarme oven tot ze droog en enigzins verschroeid zijn. Maak hiervan een aftreksel.
Eventueel mengen met cichorei.

Paardebloembladeren in salades.

Paardebloem is heerlijk in salades en gezonder dan een kropsla. Zo bevat paardebloem meer vitaminen C, E en betacaroteen en meer mineralen zoals calcium.
De jonge bladeren smaken het best. Door de bladeren eerst enkele minuten in water te leggen zal de smaak minder bitter worden.
De stengels zijn niet smakelijk om te eten, maar een stengel met bloem is wel een mooie decoratie. Snijdt hiervoor de stengel (met daaraan de bloem) in de lengte in vieren en leg dit in water. Na enkele minuten zal de stengel opkrullen.


Paardebloem "honing".

Dit drankje ziet eruit als honing en smaakt naar honing, maar is eigelijk een siroop.

Benodigdheden.
400 gram paardebloemen
1 kg suiker
2 geperste citroenen

Werkwijze.
Was de bloemen en droog ze hierna.
Doe de bloemen in 1 liter water. Kook het water en laat het hierna 24 uur staan. Zeef het bruin geworden water. Voeg dan de suiker toe en laat het geheel indikken door het te verwarmen. Voeg dan het citroensap toe.Terug naar de top van dit Paardebloem document


Andere varianten

Door het ontbreken van kruisbestuiving (dus alleen voortplanting door zelfbestuiving) worden de kleinste verschillen onveranderd overgeërfd. Hierdoor is Paardebloem een volksnaam voor vele honderden verschillende ondersoorten. Terug naar de top van dit Paardebloem document


Overige afbeeldingen

Hier staan een aantal plaatjes / foto's / prenten van de Paardebloem (Taraxacum officinalis).


 Terug naar de top van dit Paardebloem document

[1]. Britton, Jade & Kircher, Tamara; - De helende kracht van kruiden - Eerste druk; Groningen:
       TextCase (2000). ISBN 90 5764 030 9
[2]. Ans van der Graaf; - Gids voor Vitaminen, mineralen en Kruiden - Eerste druk;
       Amsterdam/ Brussel: The Reader's Digest NV (2001). ISBN 90 6407 588 3
[3]. Dr. C. Norman Shealy; - Encyclopedie van de Natuurlijke Geneesmiddelen - Eerste druk;
      Groningen: TextCase (1999). ISBN 3-8290-1713-8
[4]. Rüdt, U.; - Geneeskrachtige en giftige planten - Eerste druk; Zutphen:
       B.V. W.J. Thieme & Cie (1973). ISBN 90-03 94630 2
[5]. Shaw, Non;- Kruidengeneeskunde - Eerste druk; Keulen: Könemann Verlagsgesellschaft mbH
       (1999). ISBN 3-8290-1511-9
[6]. Williams CA, Goldstone F, Greenham J. - Flavonoids, cinnamic acids and coumarins from the
       different tissues and medicinal preparations of Taraxacum officinale. - Phytochemistry 42
       (1996) 121-7Gesponsorde Links


Opmerkingen of suggesties?