Sint-janskruid

Hypericum perforatum
Andere namen: Johanneskruid, Oliebloempje, Hertshooi en Jaagt-den-Duivel
Engels: Saint John's Wort, Duits: Johannis Kraut, Frans:Millepertuis
Hertshooiachtige: Hypericaceae

Gesponsorde links: Algemene beschrijving


Sint-janskruid komt voor in bijna heel Azië en Europa, in andere landen is hij ingevoerd. De plant is te vinden langs zandwegen, bermen en open bosplekken. Sint-janskruid is een overblijvende of vaste kruidachtige plant.
Sint-janskruid heeft ei-rond tot langwerpige bladeren.

Sint-janskruid bloeit van mei tot augustus met goudgele bloemen. In de bladeren en bloem blaadjes zitten kleine oliekliertjes, dit zijn kleine gaatjes in het blad. Als de bladeren en bloemen van Sint-janskruid worden gekneusd, loopt de olie weg, waardoor op de bladeren (en op de handen van de plukkers) roestbruine vlekken achterblijven.
Sint-janskruid in het wild                      
De stengels zijn stug en variëren in lengte van 20 tot 100 cm.Zelf Sint-janskruid kweken.
Sint-janskruid groeit het best op droge, alkalische grond maar gedijt onder alle mogelijke omstandigheden. Het zaad heeft een korte vorstperiode nodig om te ontkiemen. U kunt het zaad daarom het beste in de late herfst buiten zaaien. Bij uitzaai in het voorjaar kunt u het zaad een tijdje in het vriesvak leggen.
De plant uitplanten na opkomst, de plantafstand is 30 x 50 cm.
De standplaats is zonnig tot halfschaduw.


Terug naar de top van dit Sint-janskruid document


De geschiedenis


De benaming Sint-Janskruid is afkomstig van het feit dat de bloemen en de bladeren op 24 juni werden geplukt. Dit is de feestdag van Sint Johannes de Doper, de dag waarop de zon op haar hoogste punt staat, en het ogenblik dat de plant de meeste geneeskrachtige substanties bevat.
De Franse term "Millepertuis" verwijst naar de vele openingen in de bladeren (het woord "pertuis" betekent "opening"). De naam "Hypericum" verwijst naar de god Hyperion, vader van de zon in de Griekse mythologie. Een rede van deze verwijzing naar de zon is dat de bloemen zo schitterend geel zijn.
Het Sint-Janskruid staat sinds de oudheid bekend als medicinale plant. Het werd met name voorgeschreven door Dioscorides, arts in de legers van Nero in de eerste eeuw na Christus. In de middeleeuwen gebruikte men Sint-Janskruid bij de bereiding van verschillende remedies maar ook als "duivelsverjager" of "fuga daemonium". Aan de zolder van de huizen hing men boeketjes met Sint-Janskruid om zich te beschermen tegen kwade geesten en heksen. Het kruid verspreidt bij het drogen een geur van wierook. Deze geur is aangenaam voor god maar weert de duivels af. Het uitdrijven van het kwaad (depressies) kan teruggevonden worden in moderne behandelingen op basis van Sint-Janskruid.


Volgens een legende zou iemand die voor het slapengaan op
Sint-janskruid trapte de hele nacht door elfen wakker worden gehouden.


In het begin van de 16e eeuw was de beroemde Zwitserse arts Paracelsus (de uitvinder van de theorie van de signaturen) een voorstander van Sint-Janskruid voor de behandeling van wonden, omdat de plant zelf vele openingen of wonden vertoont.


Terug naar de top van dit Sint-janskruid document


Gesponsorde links: 


Toepassingen


Inwendig.
- Bij lichte depressies.
- Bij neerslachtigheid in de menopauze en bij menstruatiepijnen.
- Bij gevoelige darmen.
- Bij bedwateren
- Twee a drie koppen thee per dag helpen bij lichte depressies.

Uitwendig.
- Bij steekwonden, beenzweren, lichte verbrandingen.
- In- en uitwendig bij zenuwpijnen, ischias, rugpijn, pijn na operaties.
- In- en uitwendig bij herpes en gordelroos.

Sint-janskruid wordt professioneel gebruikt bij diabetische neuralgie, multiple sclerose en de ziekte van Parkinson. Ook wordt Sint-janskruid gebruikt bij de gevolgen van stralingstherapie. Een andere toepassing is bij zenuwschade en depressies.
Sint-janskruid wordt toegepast bij bepaalde soorten blaasontsteking. Sint-janskruid gecombineerd met paardestaart wordt toegepast bij blaasproblemen.
Samen met andere kruiden wordt het ook gebruikt bij ontwenning van anti-depressiva, zoals prozac. Sint-janskruid gecombineerd met IJzerhard wordt toegepast bij depressiviteit en angstigheid.

Er bestaan verhalen over dit kruid dat het het vermogen tot gecontroleerd dromen kan bevorderen, waarbij de dromer zijn dromen kan beïnvloeden. Essence van de bloemen van Sint-janskruid wordt toegepast bij doodsangst, nachtmerries en angst voor "uittreding". Sint-janskruid heeft een beschermende werking op kwetsbare, open persoonlijkheden en schept innerlijke harmonie.

Er zijn veel tabletten en druppels van Sint-janskruid verkrijgbaar die beloven te helpen bij lichte depressies. Volg bij deze producten de aanwijzingen van de producent op.

Geef bedwaterende kinderen vroeg in de avond een kop thee van Sint-janskruid. Voor een werkwijze voor het maken van een thee klik hier.

De tinctuur van de verse plant en preparaten daarvan zijn het beste bij inwendig gebruik en bij zweertjes, gordelroos en herpes, neem dan drie keer per dag 2 tot 5 ml. Voor een werkwijze voor het maken van een tinctuur klik hier.

Het olie-extract van Sint-janskruid is goed voor brandwonden en zweertjes en is tevens goed als massage olie bij rug- en zenuwpijn.

Maken van Sint-janskruid olie.
Maak de olie door eerst op een droge juni ochtend (21 juni) de bloeiende bloemknoppen te plukken. Stamp deze fijn in een vijzel met wat plantaardige olie.
Doe het mengsel in een glazen pot en bedek het volledig met olie en schud het geheel goed.
Laat dit in de zon staan en schud regelmatig tot de olie dieprood van kleur is geworden.
Zeef het tenslotte en doe het in een fles en etiketteer de fles met vermelding van de datum.
Voor een andere werkwijze voor het maken van medicinale olie klik hier.


Terug naar de top van dit Sint-janskruid document


Gesponsorde links: 


Chemische eigenschappen


In de plant aanwezige stoffen.
Etherische olie, hypericine, hyperforine, pseudohyperforine, looistof, choline, bitterstoffen, saponienen, mucinen, inuline.


Bestanddelen in Sint-janskruid.
Aglycone Quercetine, Cadinene (etherische olie), Cadmium 0.0001%-0.0003% (wortel), Cadmium 0.0001%-0.0005% (plant), Cadmium 0.0001%-0.0007% (blad), Carotene 0.0165% (zaad), Carotenoiden (plant), Caryophyllene (etherische olie), Chlorophyl (plant), Choline (plant), Cineole (etherische olie), Etherische olie 0.06%-0.35% (plant), Etherische olie 0.33% (zaad), Vet 32.8%-32.8% (zaad), Flavone Hypericide, Flavonoid 11.71% (bloem), Hypericide, Hypericine, Hyperine (plant), Hyperoside (plant), Isoquercitrine (plant), Isovaleric Acid-ester (plant), Lood 0.0002%-0.0012% (plant), Lood 0.0004%-0.0005% (wortel), Lood 0.0006%-0.0018% (blad), Limonene (plant), Luteine (bloem), Mannitol 1.1%-2% (plant), Myrcene (etherische olie), Myristic Acid (plant), Octanol (etherische olie), Palmitine Zuur (plant), Pectin (plant), Fenol (plant), Phloroglucinol (plant), Pinene (etherische olie), Eiwit 18.1%-20.7% (zaad), Pyrogallol (plant), Quercetine (plant), Quercetine - Aglycone, Quercitrine (plant), Rood Pigment, Resin, Rutin (plant), Saponinen (zaad), Sitosterol (plant), Stearic Acid (plant), Taninen 12.1% (zaad), Taninen 12.4% (blad), Taninen 16.2% (bloem), Taninen 3.8% (stam), Taninen 5.14%-9.27% (plant), Vitamine C 0.0395% (zaad), Vitamine C 0.13% (plant)


Terug naar de top van dit Sint-janskruid document


Voorzichtig


Sint-janskruid wordt wel "natuurlijk prozac" genoemd, maar mag alleen in plaats van prozac genomen worden op advies van een arts. Gebruik het niet bij zware depressies. Sterke extracten kunnen, in combinatie met zonlicht, uitslag veroorzaken, maar bij normaal gebruik komt dat niet voor.
Sint-janskruid kan de werking van andere medicijnen (o.a. de anticonceptie pil) be´┐Żloeden, wees dus voorzichtig met de combinatie van sint-janskruid en andere medicijnen. Sint-janskruid blijkt de cytochrome P450 enzymen (CYP3A4 en CYP2C9) te induceren. Deze enzymen helpen bij het afbreken van veel medicijnen in de lever,
De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopathische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.

Terug naar de top van dit Sint-janskruid document


Overige afbeeldingen


Hier staan een aantal plaatjes / foto's / prenten van Sint Janskruid (Hypericum perforatum).

  


Terug naar de top van dit Sint-janskruid documentBronnen

[1]. Bremness, Lesley;- KRUIDEN het complete naslagwerk voor het kweken en gebruiken -
       Vijfde druk; Houten: Van Reemst Uitgeverij (2000). ISBN 90-410-0158-1
[2]. Shaw, Non;- Kruidengeneeskunde - Eerste druk; Keulen: Könemann Verlagsgesellschaft
       mbH (1999). ISBN 3-8290-1511-9
[3]. Rüdt, U.; - Geneeskrachtige en giftige planten - Eerste druk; Zutphen: B.V. W.J. Thieme
       & Cie (1973). ISBN 90-03 94630 2

Gesponsorde Links


Opmerkingen of suggesties?