Water


Water is de belangrijkste voedingsstof voor het lichaam. Water levert geen energie maar is belangrijk bij het vervoeren van stoffen door het lichaam, het uitscheiden van afvalstoffen en het regelen van de lichaamstemperatuur. Zonder water blijft u hooguit vijf dagen leven. Water is de meest voorkomende stof in uw lichaam en het draagt bij tot tweederde van het lichaamsgewicht (vrouwen gemiddeld 52%, mannen gemiddeld 63%). Het bevindt zich in de lichaamscellen, de organen en vooral in de bloedvaten. Vetweefsel bevat vrijwel geen water.
In een gematigd klimaat heeft men dagelijks ongeveer 1250 ml water nodig. In een warm klimaat, bij zware lichamelijke arbeid of als u veel aan lichaamsbeweging doet, hebt u zelfs nog meer water nodig.

Waterbalans

Het lichaam verliest water via de nieren in de vorm van urine, via de darmen als ontlasting, door de huid als transpiratievocht en via de longen in de vorm van waterdamp. Het water dat het lichaam verliest of verbruikt, moet weer worden aangevuld. Het lichaam krijgt water uit vast voedsel (vooral fruit, groente, vlees en vis) en vloeistoffen. Het lichaam produceert ook een kleine hoeveelheid water als bijproduct van de stofwisseling (het metabolisme).

Gemiddeld water verlies per dag
- 1500 ml Urine
- 120 ml Ontlasting
- 360 ml Transpiratie
- 470 ml Adem
- 2450 ml Gemiddeld totaal waterverlies

Gemiddelde water toevoer per dag

- 1250 ml Vloeistoffen / water
- 920 ml Vast voedsel
- 280 ml Via stofwisseling
- 2450 ml Gemiddelde totale wateropname

Watergehalte in vast voedsel
- Rauwe appel: 84%
- Gebakken zalm: 63%
- Diepvrieserwten (gekookt): 82%
- Magere lamskotelet (bereid): 62%

Uitdroging

Wanneer ongeveer 2% van het lichaamsgewicht aan water is verloren, ontstaat een dorstgevoel. Bij een volwassenen van 75 kg betekend dit een watertekort van 1,5 liter. Wie niet op tijd drinkt, droogt uit. Bij een groter watertekort dan 2% treden de eerste symptomen van uitdroging op zoals hoofdpijn, lusteloosheid, vermoeidheid en gebrek aan eetlust; en verdwijnt het water uit de lichaamscellen. Er treedt bewusteloosheid op en gemiddeld na 5 dagen zonder water de dood.

Een teveel aan water komt vrijwel nooit voor.Gesponsorde LinksOpmerkingen of suggesties?