Literatuurlijst


Terug naar de Home-pageOp deze pagina wordt een overzicht gegeven van de gebruikte boeken bij het maken van de website.


         Kruiden : het complete naslagwerk voor het kweken en gebruiken / Lesley Bremness

         De helende kracht van kruiden / Jade Britton & Tamara Kircher

         Lavendel / Philippa Waring


         Vitaminen & mineralen : een beknopte handleiding / Karen Sullivan


         Biochemistry / Lubert Stryer

         Biochemistry / Donald Voet & Judith G. Voet

         Brock: Biology of Microorganisms / Michael T MadiganKruiden: het complete naslagwerk voor het kweken en gebruiken


Lesley Bremness
Hardcover | 287 Pagina's | Unieboek/Van Reemst | 2000 | ISBN 9041001581


Beschrijving.

Zeer fraai geïllustreerd naslagwerk met uitgebreide informatie over kruiden
Fantasievolle ideeën voor kleurrijke en heerlijk geurende decoraties met kruiden
Meer dan 80 overheerlijke recepten met vis, vlees, salades en nagerechten verrijkt met kruiden
Geneeskrachtige kruiden bij ziekten, voor massages en oliën
Eenvoudig te volgen recepten voor cosmetische toepassingen
Vakkundig advies bij het planten, kweken en oogsten van kruiden
Werkschema's voor het aanleggen van uw eigen kruidentuin


In het kort.

Trefwoorden: Kruiden


Fragment.

Voorwoord
De ideale tuin waarin kruiden beslist niet mogen ontbreken, streelt de zinnen, zowel de tastzin,
de reuk als het gezicht. Een tuin zonder kruiden is dan ook moeilijk voorstelbaar. Als men ook nog bedenkt dat de oude klassieken al over kruiden schreven, dan zal het duidelijk zijn dat tuinieren met kruiden een rijk en bevredigend onderwerp van studie is.


Inhoudsopgave.

- Voorwoord
- Inleiding
- Kruiden in de tuin
- Alfabetische lijst van kruiden
- Het gebruik van kruiden
- Kruidendecoraties
- Kruiden in de keuken
- Kruiden voor de huishouding
- Kruiden voor de schoonheid
- Etherische oliën
- Geneeskrachtige kruiden
- Kweken en oogsten van kruiden


Recensie.

Een compleet naslagwerk over kruiden, prachtig uitgevoerd met mooie kleurenfoto's en tekeningen van planten, en dingen die je er mee kunt doen; werkelijk een lust voor het oog.
Er zijn hoofdstukken over het aanleggen van een kruidentuin, met tekeningen en voorbeelden. Culinair gebruik met duidelijke recepten, weer met duidelijke kleurenfoto's, huishouding, textielverven, geurbuiltjes enz. Bij de alfabetische lijst van kruiden, wordt per bladzijde een plant beschreven, met kleurenfoto's van de plant, en de onderdelen die gebruikt worden, met in de marge korte aantekeningen over teelt, toepassing en bewaring. Bevat een verklarende woordenlijst en een index op Latijnse en Nederlandse naam.


Terug naar de top van dit documentDe helende kracht van kruiden

Jade Britton & Tamara Kircher
Paperback | 160 Pagina's | Groningen: TextCase | 2000 | ISBN 90 5764 030 9
Beschrijving

De helende kracht van kruiden is een uitvoerige kruidengids voor het herkennen en behandelen van veelvoorkomende aandoeningen. Het boek behandelt diverse methoden voor het gebruik van kruidenremedies, van het plukken en kopen van kruiden tot het bereiden en toepassen ervan.
In het hoofdstuk over de verschillende systemen van het lichaam wordt ingegaan op de basisanatomie, de plaats en werking van elk lichaamsgebied en de aandoeningen die zich daar kunnen voordoen. Er worden specifieke kruidenremedies en toepassingsmethoden geadviseerd om problemen veilig te behandelen.
Het hoofdstuk "Kruidengids" geeft gedetailleerde informatie over vijftig kruiden die worden gebruikt voor de behandeling van veelvoorkomende aandoeningen. U vindt hier een korte beschrijving van het kruid, het gebruik en de toepassing, eventuele contra-indicaties en de juiste doseringen. Dit hoofdstuk bevat ook informatie over de behandeling van verschillende aandoeningen met ingrediënten die in de meeste keukens te vinden zijn, evenals suggesties voor eerstehulpbehandelingen op basis van kruiden.
Ten slotte worden de technische termen die in dit boek worden gebruikt nader uitgelegd in de verklarende woordenlijst.


Terug naar de top van dit document


Lavendel

Philippa Waring
Paperback | 143 Pagina's | Element Uitgevers | 1998 | ISBN 9056890441Beschrijving.

Lavendel is niet alleen een mooie, welriekende tuinplant, maar wordt ook al eeuwenlang gebruikt als een kruid met ontzaglijk veel weldadige eigenschappen.
Philippa Waring vertelt u er alles over in dit onderhoudende ten praktische boek.
- Het gebruik van lavendel bij kwalen en verwondingen
- Lavendel kan helpen bij stress en depressies
- De toepassing van lavendel thuis en op het werk
- Lavendel in zeep, parfum en en huidverzorgende producten
- De vol van lavendel in liefde en romantiek
- De vele toepassingen van lavendel in de keuken
- Geschiedenis en folklore
- De vele variëteiten van deze mooie plant en de beste manier van planten en verzorgen.In het kort

Trefwoorden: LavendelFragment

De grote hersteller van moeder Natuur
Voor veel mensen is lavendel gewoon een typische plant uit de plattelandstuin - geurig en aantrekkelijk om te zien wanneer hij 's zomers in volle bloei staat. Het is echter ook een kruid met verborgen eigenschappen, dat op een heel scala van manieren kan worden toegepast in het leven van alledag, in de gezondheidszorg en zelfs in de kookkunst. Het is ook een voortdurende bron van verbazing, zoals bleek uit een toevallige ontdekking door een Franse scheikundige in 1927: niet alleen werd een nieuw element aan de lijst met eigenschappen van lavendel toegevoegd, maar er ontstond ook een vorm van gezondheidsbehandeling die nu overal ter wereld aanhangers heeft. Maurice Gattefossé was die morgen aan het werk in het parfumeriebedrijf van zijn familie, en testte de etherische oliën van een aantal planten die bij de fabricage van de producten van het bedrijf werden gebruikt. Het was een onderzoek dat zijn aandacht verscheidene jaren in beslag had genomen en al tot een aantal vorderingen op het gebied van distillatie- en mengtechnieken had geleid. Terwijl de scheikundige aan zijn werkbank stond, schudde het laboratorium door een explosie plotseling op zijn grondvesten. Gattefossé week met een schreeuw van pijn achteruit, grijpend naar zijn hand die ernstig was verbrand. Bijna zonder na te denken, zoals hij later vertelde, stak hij de gewonde hand in de dichtstbijzijnde vloeistof, een bak met zuivere lavendelolie.Recensie

De toepassing van de lavendelplant op allerlei gebied zoals in huis, keuken en op medisch gebied, komt in dit boekje uitgebreid aan de orde. De bronnen waar de auteur haar verhalen en kennis op baseert, bestaan voornamelijk uit de Europese geschiedenis, Engelse kwekers en herbalisten, kranten, tijdschriften en persoonlijke ervaringen. Er is veel aandacht besteed aan het zelf kweken, verzorgen, oogsten en drogen van de plant, maar ook aan het destillatieproces waarmee de etherische olie gewonnen wordt. De tekst wordt afgewisseld met korte gedichtjes en versjes en 7 zwart-wit tekeningen van 10x10 en 20x6 cm. Daarnaast zijn er adviezen en recepten over het gebruik van zowel de olie als het kruid. Ook de genezende werking van lavendel wordt behandeld met 46 voorbeelden van veel voorkomende aandoeningen. Het laatste hoofdstuk is gewijd aan de liefde met liefdesdrankjes, parfum en schoonheidsrecepten. Een vlot geschreven, verrassend boekje, waarin de veelzijdigheid van lavendel goed tot zijn recht komt. Geschikt voor kruidenliefhebbers en fytotherapeuten. Kleine heldere druk, paars-witte omslag met bosje lavendel. (Biblion recensie, Suze Huson-Hordijk.)


Terug naar de top van dit document


Vitaminen & mineralen : een beknopte handleiding


Karen Sullivan
Hardcover | 60 Pagina's | Mondria Uitgevers | Bijdragen tot de Nederlandse Marine Geschiedenis | ISBN 9054951443


In het kort.

Trefwoorden: Vitaminen; Mineralen; VoedingsleerWhy is there a lot of Rolex replica watches for sale changes in the replica watches uk dial of the Rolex Paul Newman? One of omega replica the most important reasons is replica uk because of "locked Oyster" and "non locked oyster".
Recensie.

In de inleidende hoofdstukjes wordt uitgelegd wat vitaminen en mineralen zijn, wordt informatie gegeven over de geschiedenis van de ontdekking ervan en hun functie. Bovendien wordt het algemene verband met voeding belicht. Dan volgen er dertig van de meest voorkomende vitaminen en mineralen. Deze worden in het kort (een per pagina) besproken. Bij elke vitamine wordt informatie geven over de functie, symptomen bij tekort, dosering en giftigheid. Er wordt aangegeven in welke voedingsmiddelen zij van nature voorkomen en hoe je ze in pil en capsulevorm kunt innemen. Dan volgt een hoofdstukje over het gebruik en een lijst van veel voorkomende kwalen met aan te raden remedies besluit het boekje. Het is eenvoudig en overzichtelijk van opzet, en fleurig en aantrekkelijk verlucht met kleine, toelichtende kleurenfoto's op elke bladzijde. Het is een leuk kadootje om te geven of te krijgen voor degenen, die geïnteresseerd zijn in een tussenvorm van allopatische- en natuurgeneeswijzen. (Biblion recensie, Johanna van Fessem.)


Terug naar de top van dit document


Biochemistry


Jeremy M. Berg, Berg & John L. Tymoczko
Hardcover | 1050 Pagina's | International Edition | 2006 | ISBN: 071676766X
In het kort.

In 1975, Lubert Stryer's Biochemistry emerged as the text that would shape the way Biochemistry is taught. Dr. Stryer conveyed the beauty and excitement of the field with unmatched clarity and elegance. In the forthcoming sixth edition, authors Jeremy M. Berg and John L. Tymoczko responded to feedback from over a hundred instructors. The authors continue to introduce exciting new developments while refocusing on the hallmark strengths of Biochemistry that have helped hundreds of thousands of students worldwide.


Terug naar de top van dit documentBiochemistry


Donald Voet & Judith G. Voet
Hardcover | 1591 Pagina's | New York: John Wiley & Sons, Inc | 2004 | ISBN 047119350X
In het kort

Biochemistry 3rd edition DONALD VOET, University of Pennsylvania, USA and JUDITH G. VOET, Swarthmore College, USA Biochemistry is a modern classic that has been thoroughly revised. Don and Judy Voet explain biochemical concepts while offering a unified presentation of life and its variation through evolution. Incorporates both classical and current research to illustrate the historical source of much of our biochemical knowledge. This edition has been updated to reflect the enormous advances in molecular and protein structure Integrated Biochemical Interactions CD1Inhoudsopgave

Life; Aqueous Solutions; Thermodynamic Principles: A Review;
Biomolecules: Amino Acids; Techniques of Protein Purification; Covalent
Structures of Proteins; Three-Dimensional Structures of Proteins; Protein
Folding, Dynamics, and Structural Evolution; Haemoglobin: Protein Function in
Microorganism; Sugars and Polysaccharides; Lipids and Membranes; Mechanisms of
>Enzyme Action: Introduction to Enzymes; Rates of Enzymatic Reactions; Enzymatic


Terug naar de top van dit documentBrock: Biology of Microorganisms


Michael T. Madigan, John Martinko & Paul Dunlap
Hardcover | 1168 Pagina's | Pearson Education (US) | 12th International edition | april 2008 | ISBN: 0130662712
In het kort

The authoritative text for introductory microbiology, Brock Biology of Microorganisms continues its long tradition of impeccable scholarship, accuracy, and outstanding illustrations and photos. This book for biology, microbiology, and other science majors balances the most current science coverage with the concepts essential for understanding the field of microbiology. Now reorganized for greater flexibility and updated with findings from new research, the Twelfth Edition speaks to today's students while maintaining the depth and precision science majors need.


Terug naar de top van dit document
Gesponsorde Links
Opmerkingen of suggesties?