Hennep

Botanische naam: Cannabis sativa
Engels: Hemp, Duits: Hanf, Frans: Chanvre
Familie: Hennepachtige, Cannabinaceae
Andere namen voor de psychoactieve cannabis: Wiet, Marijuana, Marihuana

Algemene beschrijving

Mannelijke bloemen van cannabis sativa
Mannelijke bloemen

Hennep (Cannabis sativa) is een éénjarige tweehuizige plant. Tweehuizige betekent dat het mannelijke en vrouwelijk planten kent. De plant bloeit van juni tot en met augustus met groenachtige bloemen. De meeldraad bloemen (mannelijk) staan in pluimen en de stamperbloemen (vrouwelijk) staan in de bladoksels in aren. De bladeren zijn lang gesteeld met vijf tot negentallig lancetvormige slippen en zijn grof gezaagd. De plant wordt 1 tot 2 meter hoog.

Marihuana en industriële hennep zijn niet hetzelfde.
Marihuana is de hennep die vooral wordt gebruikt voor zijn psychoactieve eigenschappen en bevat ook een hoog percentage, 5 tot 20 procent, THC (de belangrijkste psychoactieve component). Industriële hennep wordt gebruikt voor zijn vezels en zaden, en heeft een THC percentage van 1 % of minder. Industriële hennep heeft daarom nagenoeg geen psychoactieve eigenschappen.
De plant wordt verbouwd en is soms te vinden in bloemperken. Hij komt zelden verwilderd voor. In subtropische gebieden wordt hij tegenwoordig op grote schaal gekweekt, maar ook Italië, Hongarije, Polen, Japan en China zijn belangrijke productielanden.

Blad van hennep (cannabis sativa)Zelf Hennep kweken.

Volgens de Nederlandse wetgeving is het niet toegestaan meer dan drie hennep planten kweken. Volgens een recente uitspraak van de Hoge Raad in Nederland zou het telen van vijf hennepplanten voor eigen gebruik (ongeacht het resultaat van de oogst) ook niet kunnen leiden tot vervolging, zie artikel.


Plaats.
Zonnig plek

Grond.
Goed gedraineerde en stikstofrijke grond.

Vermeerderen.
De zaden kunnen gezaaid worden van begin maart tot eind mei. Om (psychoactieve) cannabis zaden te bestellen, klik hier.
Cannabis sativa (hennep)


Terug naar de top van dit Cannabis documentGesponsorde links: 


De geschiedenis


Lange tijd wist men niet tot welke familie men hennep moest rekenen. Eerst werd de plant ingedeeld bij de brandnetelfamilie of Urticaceae, later bij de moerbeifamilie of Moraceae en nu wordt gesproken van een aparte familie, de hennepfamilie of Cannabinaceae. Deze familie telt slechts twee geslachten, Cannabis (hennep) en Humulus (hop).
Oorspronkelijk kwam hennep voor in West- en Centraal-Azië, nu groeit hij bijna overal.

In India werd cannabis gebruikt ergens tussen 2000 en 1400 voor Christus en in de Arabische landen in de dertiende eeuw na Christus. Deeltjes van de hennepplant werden ook gevonden op de mummie van farao Ramses II (ongeveer 1200 voor Christus). Ook de Romeinen en Grieken waren op de hoogte van de werking van cannabis en gebruikten het als medicijn. In West-Europese landen werd cannabis in de Middeleeuwen vooral gebruikt voor het maken van touw, kleren en als windkering, hoewel sommigen ook op de hoogte waren van de psychoactieve eigenschappen.

Als genotmiddel heeft cannabis onder andere bekendheid gekregen door de Franse schrijver Baudelaire die onder invloed van cannabis enkele van zijn beroemdste werken schreef. In de Verenigde Staten beleefde cannabis gebruik een belangrijke opleving gedurende het verbod op alcohol in de jaren twintig. In de jaren zestig werd cannabis een onderdeel van de "flowerpower" beweging en begon een groot deel van de jongeren uit alle lagen van de bevolking in de Verenigde Staten en Europa het te gebruiken.

In de vorige eeuw hadden extracten van cannabis een belangrijke plaats in de Nederlandse apotheken. Ze werden onder andere toegepast bij krampen, toevallen, astma, slaapstoornissen en migraine. Omdat op de meeste terreinen echter in de loop der jaren betere geneesmiddelen ontwikkeld werden, werd cannabis langzaamaan steeds minder gebruikt. Het bleef echter tot en met 1958 een officieel geneesmiddel, onder de naam "Extractum Cannabis indicae". Sinds enkele jaren staat het gebruik van cannabis als geneesmiddel opnieuw ter discussie.

Het onderzoek naar cannabis begon in de negentiende eeuw. In de jaren veertig werden twee belangrijke stoffen uit de hennepplant geïsoleerd, cannabinol en cannabidiol. In de jaren zestig lukte het om de stof delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) uit de hennepplant te isoleren, dit is de belangrijkste psychoactieve stof. Snel hierna werden vele andere stoffen uit de hennepplant geïsoleerd en hun structuren in kaart gebracht. Eind jaren tachtig werden in het menselijk lichaam natuurlijke receptoren (cannabinoïd-receptoren) ontdekt, waar cannabis op aangrijpt. Begin jaren negentig werd anandamide ontdekt, een van nature in het menselijk lichaam voorkomende stof die op dezelfde receptoren aangrijpt.

cannabis sativa, hennepTerug naar de top van dit Cannabis documentGesponsorde links: 


Toepassingen


Huishouden / Algemeen.
De mannelijke plant is in de eerste plaats een onovertroffen vezelplant, die de vezels levert waaruit touw en papier gemaakt worden. Uit hennepzaad wordt olie geperst die wordt toegepast in verf en vernis. Ook dient het als vogelzaad. De plant geldt in veel streken als windkering in de land- en tuinbouw. Fossiele brandstoffen kunnen deels vervangen worden door hennep.


Primaire hennep vezels (Industri� hennep)
De primaire vezels zijn de lange, sterke vezels die in de lengte rond de houtachtige kern van de stengel groeien. Wanneer hennep is geoogst worden de vezels van de stengel afgehaald.


Dit gebeurt door de stengels enkele weken op het veld te laten liggen en door de invloed van regen, bodemvocht en bacteriën de vezels van de stengel worden losgemaakt. Dit proces heet "dauwroting".


Primaire vezels van hennep (cannabis sativa)

Trui gemaakt van de primaire vezels van hennep.


De vezels zijn gemiddeld 20 cm lang. De vezels kunnen worden gesponnen of geweven tot een goede linnenachtige stof. De stof is stevig en geschikt voor het maken van kleding, meubelenstoffering, tassen, zeilen, enz. Hennepvezels kunnen ook gemixt worden met wol, katoen, linnen of andere vezels. Hierdoor kan de stof sterker worden en kan het comfortabeler worden om het te dragen.Kern vezels (Industri� hennep)
Kernvezels komen van de slappe, houtachtige stengel van de hennep plant. Deze vezels absorberen twee keer zoveel water dan houtkrullen en is hierdoor een perfecte ondergrond voor dieren en voor in de tuin. Door de grote hoeveelheid aan cellulose kan het gebruikt worden bij het maken van plastics.
Van hennep kan een goede kwaliteit papier worden gemaakt. Dit papier kan enkele malen meer gerecycled worden dan papier wat gemaakt is van hout. Omdat hennep veel minder houtstof (ligine) bevat kan van hennep met minder chemicaliën pulp worden gemaakt. De pulp wordt gebruikt om papier van te maken. De pulp opbrengst van een hectare hennep is viermaal groter dan die van een hectare dennenbos.
Zaad van hennep (cannabis sativa)

Hennep zaad.
Hennep zaden zijn rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen. De zaden hebben geen psychoactieve eigenschappen, omdat het geen THC bevat. De zaden kunnen worden geperst voor olie of gepelt voor de voedzame inhoud van de zaden.


Gepelde hennep zaden.
Hennep zaden zijn goede bron van eiwitten en zijn beter te verteren dan sojabonen.
De gepelde zaden kunnen worden geroosterd of kunnen in veel verschillende voedingsmiddelen worden gebruikt. Het wordt gebruikt in vogelvoer en is ook een goed ingrediënt in (huis)diervoer.

Hennepzaadolie.
De zaden van hennep bevatten 25 tot 35 procent olie en bevat veel (80 %) essentiële vetzuren vetzuren in een optimale verhouding: 55% linolzuur (linoleic / omega-6), 22% alfa-linoleenzuur (linolenic acid / omega-3) en 3% gamma-linolenic acid (GLA). De koudgeperste olie is licht groen en heeft een lichte gras smaak. Deze olie kan voor veel gerechten worden gebruikt zoals tofu en kan samen of in plaats van olijf-, walnoot- en zonnebloemolie worden gebruikt.
De olie wordt ook gebruikt in verf, shampoos en zepen.Medicinaal.

Hennepzaad olie is rijk aan en heeft de juiste verhouding essentiële vetzuren (ongeveer 80%): 55% linolzuur (linoleic / omega-6), 22% alfa-linoleenzuur (linolenic acid / omega-3) en 3% gamma-linolenic acid (GLA). Het heeft geen psychoactieve eigenschappen, omdat het geen THC bevat. Hennepzaad olie wordt aanbevolen bij de behandeling van huid aandoeningen (eczeem, psoriasis), hoge bloeddruk, hoog cholesterol gehalte, reuma, ontstekingen en diabetes.

Als geneeskruid worden de in de bloeitijd verzamelde toppen van de vrouwelijke plant gebruikt.
Het roken van cannabis, vooral in combinatie met tabak, heeft veel negatieve effecten heeft voor de gezondheid en daarom kan beter gekozen worden voor andere toepassingsvormen. Voorbeelden zijn het gebruik van een vaporizer waarbij alleen de olie wordt verdampt en ingeademd of door gebruik te maken van hasjolie (klik hier om te lezen hoe je zelf hasjolie kunt maken).

In Nederland werd cannabis in de vorige eeuw toegepast bij verschillende aandoeningen, zoals krampen, toevallen, astma, slaapstoornissen en migraine.

Werking en karakter.
Pijnstillend, krampwerend, psychoactief, ontspannend, eetlustopwekkend, slaapopwekkend.

Gebruik.
Aan het effect van hennep bij de volgende aandoeningen wordt nog steeds onderzoek gedaan. Er bestaan al bewijzen dat hennep hierbij een gunstige uitwerking kan hebben.
- Pijn bij kanker
- Misselijkheid en braken of verminderde eetlust wegens chemotherapie
- Extreme vermagering, verlies van eetlust bij AIDS
- Spierspasmen bij multipele sclerose
- Anorexia nervosa
- Glaucoom
- Migraine
- Astma
- Tics bij het syndroom van Gilles de la Tourette

In Nederland is via de huisarts medicinale cannabis te verkrijgen aan apotheken. Dit zijn gedroogde cannabis toppen van de vrouwelijke plant met verschillende concentraties THC (ca. 19, 12 of 6%). Het voordeel van deze cannabis is dat soms ziektekostenverzekering in de kosten tegemoet kan komen en dat deze cannabis op gecontroleerde wijze is gekweekt en vrij is van pesticiden of andere verontreinigingen.

Toepassingen met etherische olie.

Tegenwoordig is er THC vrije etherische olie van hennep verkrijgbaar en heeft dus geen psychoactieve bijwerkingen. Het is een lichtgele olie. De reuk van de etherische olie is bloem-, hout- en kruidachtig. De smaak is bitter.

Eigenschappen:
Ontstekingsremmend, verminderd zwellingen, anti allergisch, het reukvermogen wordt erdoor verbeterd, ontspannend, versterkend.

Te gebruiken bij:
Hoest, bronchitis, verzwakt reukzintuig, astma, hooikoorts en andere allergische reacties, huidirritaties, eczeem, ontstekingen, nerveusheid, slapeloosheid, angsten, onrustigheid.


Terug naar de top van dit Cannabis documentGesponsorde links: 


Chemische eigenschappen


In de plant aanwezige stoffen.
In de hennepplant komen meer dan vierhonderd verschillende stoffen voor.
Ongeveer zestig daarvan zijn uniek en komen in geen enkele andere plant voor. Deze stoffen worden ook wel cannabinoïden genoemd.
De stof die het meest verantwoordelijk is voor de lichamelijke en psychische werking van hennep is tetra-hydrocannabinol (THC). Andere stoffen in hennep zijn cannabinol (CBN) en cannabidiol, deze stoffen beïnvloeden de werking van THC.
THC lost net zoals andere cannabinoïden goed op in vet, maar niet goed in water.


Actieve bestanddelen in de Etherische olie.
De meest voorkomende componenten in de etherische olie van hennep zijn de terpenen myrceen, b- en trans-caryophylleen

Andere componenten in de etherische olie zijn:
Monoterpenen: alpha- and beta-pineen
Sesquiterpenen: alpha-humuleen, allo-aromadendreen
Terpeen oxides: caryophylleen oxide, bisabolol


Terug naar de top van dit Cannabis document


Voorzichtig


Gebruik geen hennep tijdens de zwangerschap.
Het high gevoel dat cannabis kan veroorzaken kan bij medicinaal gebruik hinderlijk zijn. Cannabis heeft negatieve effecten op de rijvaardigheid zoals alertheid, concentratie, coördinatie en reactievermogen.
Langdurig en intensief gebruik van psychoactieve cannabis heeft vermoedelijk gevolgen voor het cognitief functioneren (geheugen) en kan leiden tot afhankelijkheid en misbruik.


Terug naar de top van dit Cannabis document


Andere varianten


Het geslacht Cannabis telt drie soorten, namelijk: Cannabis sativa, Cannabis indica en Cannabis ruderalis.
Ze verschillen qua groeiplaats, eigenschappen van de vruchtjes en de structuur van de houtachtige delen. Bovendien ontstonden per soort, overal waar hennep werd ingevoerd, aan het klimaat aangepaste typen. De Chinese hennep wordt meer dan 6 meter, de Nederlandse slechts 2 meter.

Blad van Cannabis indicaBlad van Cannabis indica


Terug naar de top van dit Cannabis document


Overige afbeeldingen


Hier staan enkele foto's van Hennep (Cannabis sativa).

Foto van Hennep (Cannabis sativa)      Foto van Hennep in bloei (Cannabis sativa)


Terug naar de top van dit Cannabis documentBronnen

[1]. Rüdt, U.; - Geneeskrachtige en giftige planten - Eerste druk; Zutphen:
       B.V. W.J. Thieme & Cie (1973). ISBN 90-03 94630 2
[2]. Pim Cuijpers; - Cannabis - Eerste druk; Houten/Diegem: Bohn Stafleu Van Loghum (2000)
       ISBN 90-313-3429-4
[3]. Thijs Caspers; - Plantaardige drugs - Eerste druk; Apeldoorn/ Tilburg: Nederlands Politie
       Museum (1998) ISBN 99-24-197(099-24-033)


Gesponsorde Links


Opmerkingen of suggesties?